Eğer bir kişi bir iş hakkında yorum yapıyorsa o kişinin yorum yaptığı konuyla alakalı bilgisi olup olmadığı ölçülüp biçilip tartılmalı. Başımız ağrıdığında nasıl ki kasaba gitmiyorsak “network marketing caiz midir?”  sorusunun cevabınıda elbette sadece din alimliği yapan birine danışmamız oldukça saçmadır. Bir kişi neden “network marketing caiz değildir” der; çünkü sistemi Saadet Zincirine (Titan) benzettiği için bu yargıya kapılmıştır. Öncelikle sistemi saadet zincirinden ayıran özelliklerden bahsetmek zorundayız.
  • Ürün kullanılabilir değil mi? (ihtiyaçları karşılamıyor mu?)
  • Ürün fiyatı piyasa değerinin kat ve kat üzerinde mi?
  • Sistem sadece kişilerin dahil olmasıyla mı ilerliyor?
Bu sorulara cevabımız “evet” ise bu o şirketle vakit kaybetmeden uzaklaşmamız lazım. Hakeza cevaplar “hayır” ise o zaman bu şirket dini kurallarımıza aykırı bir iş yapmıyor demektir. Unutmamakta fayda var; Network Marketing’in caiz olup olmaması gibi bir sorunsal yoktur şirketler caiz veya caiz değildir!
Bir Network Marketing firmasında eğer kişiler sistemi satıyorsa sunduğu ürünü alıcıya vermiyorsa evet caiz değildir. Bu konuda karar mercihi din alimleri ve/veya network marketingle uzaktan yakından alakası olmayan kişi veya kurumlar değildir. Çünkü sistem hakkında herhangi bir bilgiye sahip değiller. Siz ilkokul mezunu babanıza türev integral soruları yönlendirirseniz alacağınız cevap nedir? Doğru kaynak olmayan babaya bu soru sorulursa cevap vermek adına birşeyler saçmalar durur değil mi? Çünkü cevap vermek zorunda hisseder kendini! Peki bir kişi Network Marketing şirketlerinden birinin tanıtımını/sunumunu almış o kişi bu işi hiç yapmayan birine danışırsa ne olur? Örneğin bir kişi direk amcasına dayısına babasına sistemi soruyor ve aldığı cevap “he evet biz biliyoruz bunu Titan o” deyip konu hakkında bilgi sahibi olmadığı bariz cevaplar alıyor. Aynen bizde Cübbeli Ahmet’e dahi bu soruyu yönlendirirsek eğer onunda her insan gibi (bir zamanlar seninde hissettiğin gibi) “ulan bu sistem saadet zinciridir” diyecek ve bu şekilde fetva verecek. Ben sanmıyorum ki bir din adamına işimizi anlatırsak ve cevaplarını verirsek caiz değildir desin.  Hakeza işi dinlemiş ve cevaplarını almış olan bir hocanın yorumu; 
Hocamız diyor ki; şaibeli birşeyler var. Cemaat üyeleri toplanıyor vs. Muhtemelen bu işi yapan bir cemaat üyesine rastlamış olabilir hocam. Net birşey söylemek zor.Ancak bir cemaat üyesinin bu işi yapamaması diye bir durum söz konusu değildir. Şaibeli dediği şeyler bunlar heralde hocamızın. Yani hocanın bazı şeyleri yanlış algılaması ve kendine göre yorumlamasından kaynaklanıyor. Herneyse gelelim Cübbeli Ahmet Hocanın açıklamasına; 



Ne diyor Cübbeli Ahmet Hoca; akide şart girdiği için cevaz veremeyiz caiz değildir. Peki Network Marketing’ten bahsettiğini söylüyor acaba gerçekten Network Marketing’ten mi bahsediyor? Şartlı akit dediği ; Anlaşmanın içeriğine şart konulmasıdır. Örneğin, bir ev veya mağazayı satarken kendisinin veya falancanın yerine haccetmeyi şart etmesi gibi. Yani ben bu dükkanı veya evi sana şu kadara satıyorum ama sen benim yerime hacedeceksin. Dinen bunun ameliyle yetinmek sakıncalıdır. Her neyse, ama Cübbeli Ahmet Hoca hangi Network Marketing firmasının tanıtımını dinlediyse yada kulaktan dolma bilgi edindiyse artık şartlı akit kısmına takılmış. Haklıda zaten. Eğer bu işte sadece kişiler sisteme girerek para kazandırıyorsanız ortaya şartlı akit çıkar ve bu haramdır. Neden haramdır? Siz ürün değil sistem satıyor olursunuz. Nasıl yani? Şöyle ki benim şirketimin ürünü web sitesi ben bunu satarak para kazanabiliyorum. Tasarım yaparak para kazanabiliyorum. İnternetten reklam yaparak para kazanabiliyorum. İnsanlara Web Tasarım öğreterek para kazanıyorum. Yani bu ürünle şartlı akiti ortadan kaldırmış oluyoruz. Eğer şirketinizin ürünü satışı gerçekleşmeyen bir ürünse ve firmanız size para kazanmanız için bir kaç yol sunmuyorsa o şirkette vakit kaybetmeden uzaklaşın! Cübbeli Ahmet Hoca’nın bahsettiği sistem muhtemelen Questnet/Qnet bir dönemler Allah affetsin benimde başımın yandığı bir sistem. Onlarda Network Marketing adı altında saçma sapan ürünler satıyorlar. Kısmetse Qnet isimli şirketle ürün iadesi konusunda kavga mı birgün yayınlayacağım buradan insanlar bilinçlensin diye. Qnet sisteminde elbette şartlı akit vardı. 10000 tane sözde sınırlı sayıda saati (ki gelmiyordu gümrükte bekliyordu) veya Phuket adalarında saçma sapan bir tatili şartlı akit olmadan satmak imkansızdı. Herneyse o şirketin saadet zinciri olduğu zaten heryerde açıklandı. Konumuza dönelim. Cübbeli Ahmet Hoca eğer öyle bir sistemi Network Marketing olarak dinlediyse ki öyle gözüküyor ve bu şekilde fetva verdiyse çok hayırlı bir iş yapmıştır. Ancak bütün sektörü kötüleyerek hata etmiştir. Sonuç olarak organ mafyası doktorlar var diye tıp sektörünün hepsine mafya demek doğru olmaz değil mi? Bundan mütevellit şartlı akiti kaldırabilen bir şirketteseniz yani farklı para kazanma yolları var olan bir şirkette iseniz sonuna kadar helaldir. Sistem satıyorsanız ise sonuna kadar haramdır.
Network Marketing Neden Caizdir? Şimdilerde revaçta olan mesleklerden biri “call center”lar. Call Centerda kişiler insanları arayıp kredi kart satışı gerçekleştiriyorlar değil mi? Peki o satıştan pirim kazanıyorlar mı? Evet. Peki onların liderleri var mı? Evet. O satıştan takım liderleri pirim kazanıyorlar mı? Evet. Banka kazanıyor mu? Evet. Bankanın Türkiye Temsilciliği kazanıyor mu? Evet. Dünya üzerindeki banka genel merkezi kazanıyor mu? Evet. Aradaki müdürleri vs.leri saymıyorum bile bakın. Çıktımı ortaya bir organizasyon şeması? Hemde çok büyük bir organizasyon şeması çıktı. Ozaman network marketing caiz değilse bu sistem daha da caiz değildir değil mi? Yada burger king satışlarından pirim kazanan biri hem liderine hem freenchaising yapan kişiye hemde firmaya güzel paralar kazandırıyor değil mi? yine bir organizasyon şeması çıkmıyor mu karşımıza? Elbette. Network Marketing caizdir. Eğer ki Hz.Peygamber döneminde yapılan “Selem Ticareti”ni araştırırsanız networkle benzer taraflarını görürsünüz zaten. Çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Bir sitede der ki; İslami açıdan sakıncaları şunlardır;
1. Sistem, insanları, “bol üye bul, sonra altındakiler çalışsın, ömrünün sonuna kadar düzenli gelirin olsun” diyerek, tembelliğe itiyor. Millete, memlekete faydalı hiçbir üretim yok.
2. Satın alınan hizmet veya üründen cayma hakkınız yok. İslami ticaretin kuralı alan ürünün satın alınırken elde olması, niteliklerinin belli olması kuralına da uyulmuyor.
3. Üyeler, üye buldukça para kazanabiliyor, ama aslında en büyük parayı, değişik ülkelerde kurulmuş naylon şirket kazanıyor. Türkiye’de elde edilen gelirin hiçbir bölümü ülkemizde vergi olarak ödenmiyor. Her işlem internet üzerinden
yapılıyor. Milli sermaye ve birikim gayri meşru yollarla, yabancı ellere aktarılıyor.
diyor;
Onlarıda şöyle cevaplayalım;
1. Sistem insanları bol üye bul sonra altındakiler çalışsın ömrünün sonuna kadar düzenli gelirin olsun diyerek insanları tembelliğe itmiyor. sizin organizasyonunuz büyüdükçe sorumluluğunuz artacağından size daha çok iş düşüyor. Nasıl ki beginner ürünleri nasıl satacağım diye düşünüyorsa siz 2 sene sonra “beginnerlarım ürünlerini nasıl daha çabuk satar” diye çalışmalar gerçekleştireceğinizden tembelliğe itilme gibi bir durum söz konusu değildir. Emeklilik diyorsak eğer (ki bu işe aşık olanlar ellerindeki fırsatı ömürlerinin sonuna kadar herkese sunarlar) bizler bir kişinin 40 sene çalışıp emekli olduğu süre zarfında 3 yıl belki daha az belki daha fazla onların gösterdiği performansın 1000 katını gösteriyoruz.
Ozaman onlarda emekli olduğunda para almasınlar buda haramdır  Bizler boru hattımızı kuruyoruz. Onlarsa beyinlerini yorup veya bedenlerini yorup tedavi için 60 yaşından sonra devletten yardım alıyorlar emeklilik ücreti adı altında. Ki biz SSK’ya pirim ödemiyoruz. Ödediğimiz parayı geri almıyoruz. Varolan çalışmalar devam ettiği için para kazanmaya devam ediyoruz.
2. Satın alınan ürün veya hizmetten cayma hakkınız yok diyor. Bugün bir hosting firmasından web sitesi aldıysanız geri vermeniz mümkün değil çünkü o alan adını zaten almış bulunmaktasınız. Ancak sistemden vazgeçebilirsiniz çalışmadığınız için para kazanamazsınız ürününüzü kullanırsınız olur biter. Tabii ki bu normal hosting firmalarında geçerli benim şirketimde ise ürününü 4 gün içinde iade edebiliyorsun ve paranı geri alabiliyorsun. Zaten firma size bir ürünü tahsis ediyor kullanımınıza bununla kalmıyor size web sitesi nasıl yapılır öğretiyorda. “İslami ticaretin kuralı alan ürünün satın alınırken elde olması, niteliklerinin belli olması kuralına da uyulmuyor.” yargısınıda zaten böylelikle kırmış oluyoruz değil mi?  Vadettiğimiz üründen eksiğini değil fazlasını veriyoruz. Ayrıca ürün iadesi yapmayan firmalardan da uzak durun!
3. Üyeler, üye buldukça para kazanabiliyor, ama aslında en büyük parayı, değişik ülkelerde kurulmuş naylon şirket kazanıyor diyor ama sisteme sadece üye girdikçe para kazanılan bir sistem piramidaldir zaten. En büyük parayı naylon şirketler kazanmaz. Elbette firmalarda kazanacak ki bizlere komisyon gönderebilsin. “Türkiye’de elde edilen gelirin hiçbir bölümü ülkemizde vergi olarak ödenmiyor.” demiş ancak ülkemize %18 kdv olarak gelirin bir kısmını vergi olarak veriyoruz. Networkerlarsa gelirleri 20000 tl’ye ulaşınca vergi olarak zaten karşımıza gelir vergisi olarak çıkıyor ve ödemek zorundayız. Yine nacizane tavsiyem ülkenizde temsilciliği bulunmayan şirketlerde işe başlamayın. Bu konuyu çok net açıklayabiliyoruz. “Her işlem internet üzerinden yapılıyor. Milli sermaye ve birikim gayri meşru yollarla, yabancı ellere aktarılıyor.” Bu konu ise en çok çileden çıkartan sorulardan birisi. İşlemler internet üzerinden yapılacak elbette iş Network Marketing ve E-ticaret.
E-ticaret’i başka türlü yapamayız. “Hepsiburada.com”da mı caiz olmayan bir işlem yapıyor ? Milli sermaya ve birikim gayri meşru yollarla yabancı ellere aktarılıyor. Paramız yurt dışına gidiyor diyen milliyetçi kimlikli milliyetçiliğin m’sinden uzak kimselerse yurt dışında kurulan organizasyonlar sayesinde ülkemize giren dövizi hiç mi hiç hesaba katmıyorlar.
Özetle eğer sistem pazarlarsanız bu iş caiz değildir. Eğer network marketing yaparsanız ananızın ak sütü gibi helal ve caizdir kazancınız. Enes Olgun demişti ki “en büyük network marketing firmasında bile titan yapılır. En büyük titan firmasında bile network marketing yapılır” bu kişisel bir konudur. Kişinin zihniyetiyle alakalıdır. İşini doğru yapmayan bir doktorda haram para kazanabilir her gün ekranlarda izliyoruz. NM’yi haram kılacak hiç bir etken yoktur.
Siyasi anlamda bile “herkesin gelirini belirli bir sınırla eşitlediği için bir Solcunun rahatlıkla yapabileceği bir iştir, sisteme karşı geldiği için köleliğin önüne geçtiği için bir Anarşistin bile aşık olacağı bir iştir. Ülke kalkınmasına yurtdışı
dövizine izin verdiği için bir sağcının bir Ülkücünün bile rahatlıkla aşık olabileceği bir iştir. Elbette NM’de siyasete yer yoktur ancak görüş ayrılıkları olan insanlar bahaneleştirerek sizlere cevap verdiğinden bu konularada değinmek istedim.”
Kısacası sistem caizdir ancak caiz olmayan organizasyonlar olabilir.

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Tema Değiş
Boxed Full
Boxed Arkaplan
Site Rengi Değiştir
#007ABE
Blogger tarafından desteklenmektedir.