2014 2015 2023 2024 35yöntem 50 8.1 adsense alanı aldım Alışverişlerim altüst android anlatım bahis bana barışözcan başarılı başlangıc bayram biçimlendirmeniz bilgiler bilimkurgu bir film blog blogapps blogaps blogapsandroid blogbananekazandırdı blogger Blogger Eklentileri blogger müzik çalar bloggerdersleri Bloggermenu BloggerYanMenu blogging bloguygulaması Blogyazarlıgı blogyazısı bollywood boşluk bugune canlıyayın chip chiponline cocuklugumuzun cpu çözümü detaylı devamınıoku dikkat dilleri diski disqus dizi doğrulamak dolandırıcıların domain download drive dropshipping E-Ticaret Genel edge eklentisi ekleyin eniyi etiketleri exmachina facebook film finaller footer full futbol games geçemedigim geçtim GenelKültür Geneltaktikler gercekyöntem gereken gerekli gol gold goltaktikler google googlechrome güncellemelerine Haber hatası hepkazan hindistan host hoşgeldin için iddaa İddaa iddaaorantahmin iframe ilk ilkdeneyim illegal inceleme india indir internet internetsitesi internettenparakazan iot iskmyo istanbul izle izledim izlemeniz izliyorum java kadar kanal karşılıklıgolvar kasa kazan kazandırdı kazanma kazanmayöntemleri kgvar kgyok kisisel kişisel kodu kolaykazan kolaykazanç kullanabilmek kullandıgım kullanın kurulumu lg lgg3 lucy maçizle markabağımlılıklarım merhaba mi mi11 mi11ultra mim misli mislikasa mrrobot mrrobot2015 mutlaka müzik çalar ekle müzik çalar kodları müzik player nasıl ne nokia notion olarak olmak olusturma opera otomatik oynama oyun oyunları önerileri özellikler para Pes php pin planlıyaşam program programlama Promosyonlar python redscores reklam reklamalanıolusturma reklamaşma reklamengelleme reytingi robot2015 Roboto RRR ruby sandbox serkan serkanturkel sınavlar sınavlarveben sıralamak silme sitenize sitesi sonyericsson sonyorumlar sorgulama sponsor sportzone spyhunter stblog süreklikazanç sürücüsündeki şekeri taktiği tanıtımyazısı tasarım tavsiye tavsiyedizi tavsiyelistem1 tavsiyesi teknoloji telefonlar tema temel tumblr müzik çalar türkblogları Türkiyede typescript ultra upgrade uygulama uygulaması üstünlüğü vakitbulamama ve virüsü w10 watch web Web Tasarım windows windows10 wwwserkanturkelnet.serkanturkel.newdomain xiaomi yan yana yandex yapılır yeni yenibir yenitema yeniyayınhayatı yorumlar youtube yöntemi yöntemleri yüksekram

gif jpg png
Web (aynı zamanda grafik tasarım) ile uğraşıyorsanız bu resim formatlarını muhakkak biliyorsunuzdur. “Ben websitemde hiç resim kullanmam!” diyen dünyadaki tek insan siz olsanız da olsun yine de okuyun, bilmekte fayda var. Web dünyasında en çok kullanılan üç resim formatı GIF, JPG ve PNG’dir. Bu üç resim formatını birbirinden ayıran bazı özellikler var. Bu özellikler nelerdir, nerede hangi formatı kullanmak lazım, hangi formatı kullanırsam daha hızlı olur, hangisini kullanırsam daha kaliteli görünür gibi sorulara da cevap olacak şekilde bu üç resim formatından bahsedelim biraz.
gif-png-jpg-diff

GIF (Graphics Interchange Format)

GIF deyince akla direk “hareketli resim” gelse de GIF’lerin özelliği sadece bu değildir. GIF’lerin en büyük özelliği; düşük kalitede (8 bit) olduklarından dolayı koyulduğu websitesini yormamalarıdır. Ayrıca saydamlığı (transparency) da destekler. Yani resmin belli bir kısmını saydam hale getirip üzerinde durduğu arka planın saydam yapılan kısımdan görünmesini sağlar. GIF’ler en fazla 256 renk gösterebilir. Basit bir logo, ikon veya sembol için GIF’ler kullanılabilir. Fakat sadece 256 rengi desteklediği için fotoğraflarda kullanılması önerilmez. Çünkü fotoğraflar renk bakımından zengin oldukları için GIF formatında kaydedildiğinde kötü bir görüntü ile karşılaşılabilir. GIF’ler aynı zamanda “interlaced” denilen teknoloji ile kullanılabilirler. Bu özellik ise kaydedilen resimlere daha hızlı yükleniyormuş hissi verir. Baştan aşağı resmi yüklemek yerine web tarayıcı resmin bütün ama belirsiz, düşük detaylı bir halini yükler, daha fazla bilgi geldikçe resim giderek netleşir. Bildiğiniz üzere GIF’lerin en yaygın özelliği ise hareketli resim oluşturmadır.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

İnternet aleminde adını en çok duyuran ve 24 bitlik kaliteye sahip olan JPEG’ler fotoğrafçı arkadaşlarımız için en ideal resim uzantısıdır. Çünkü JPEG’ler 16.7 milyona kadar rengi destekler. Bu da JPEG’leri, renk bakımından zengin olan fotoğraflar (veya çok renkli resimler) için en ideal uzantı yapar. JPEG’lerin boyutları diğer formatlara göre daha düşüktür, bunun sebebi iste dosyada tekrar eden yerleri bulup atmasıdır. Bu yüzden resim sıkıştırıldıktan sonra yapılan değişiklikler geri alınamaz. Tabi bir de çok sıkıştırmak görüntü bozukluklarına yol açabilir. Adını en çok duyuran resim formatı olmasının sebebi ise herkese cazip gelen düşük boyutlarıdır. Şeffaflığı ve hareketi (GIF gibi) desteklemediğini de belirtelim.

PNG (Portable Network Graphics)

PNG internet için geliştirilmiş bir resim uzantısıdır. GIF’lere alternatif olarak geliştirilmiştir. En çok kullanılan PNG-8 ve PNG-24 olarak iki çeşidi vardır. Anladığınız üzere PNG-8, 8 bite sahip ve 256 renge kadar destek vermektedir. 8 bitlik bu çeşidi GIF’lerden daha düşük boyuta sahip olabilirler, bunun sebebi PNG-8′in GIF’e göre daha iyi sıkıştırılmasıdır. PNG-24 ise 24 bitlik kaliteye sahiptir ve bu yüksek kalitesinden dolayı boyutu diğerlerinden daha büyüktür. PNG’nin en büyük avantajlarından biri alfa kanallardır. Alfa kanallar bir piksele 0 ile 255 arası bir saydamlık verir. Bu sayede resimler her hangi bir arka planda bile yarı-saydam görüntü verebilirler. Ayrıca JPEG’lerin aksine PNG’lerde düzenleme esnasında herhangi bir kalite kaybı yaşamazsınız. PNG’ler hareketli resimleri desteklemez fakat henüz çok küçük bir kesimin kullandığı PNG tabanlı MNG ve APNG biçimleri ile GIF tarzı hareketli resimler oluşturulabilir.

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Tema Değiş
Boxed Full
Boxed Arkaplan
Site Rengi Değiştir
#007ABE
Blogger tarafından desteklenmektedir.