2014 2015 2023 2024 35yöntem 50 8.1 adsense alanı aldım Alışverişlerim altüst android anlatım bahis bana barışözcan başarılı başlangıc bayram biçimlendirmeniz bilgiler bilimkurgu bir film blog blogapps blogaps blogapsandroid blogbananekazandırdı blogger Blogger Eklentileri blogger müzik çalar bloggerdersleri Bloggermenu BloggerYanMenu blogging bloguygulaması Blogyazarlıgı blogyazısı bollywood boşluk bugune canlıyayın chip chiponline cocuklugumuzun cpu çözümü detaylı devamınıoku dikkat dilleri diski disqus dizi doğrulamak dolandırıcıların domain download drive dropshipping E-Ticaret Genel edge eklentisi ekleyin eniyi etiketleri exmachina facebook film finaller footer full futbol games geçemedigim geçtim GenelKültür Geneltaktikler gercekyöntem gereken gerekli gol gold goltaktikler google googlechrome güncellemelerine Haber hatası hepkazan hindistan host hoşgeldin için iddaa İddaa iddaaorantahmin iframe ilk ilkdeneyim illegal inceleme india indir internet internetsitesi internettenparakazan iot iskmyo istanbul izle izledim izlemeniz izliyorum java kadar kanal karşılıklıgolvar kasa kazan kazandırdı kazanma kazanmayöntemleri kgvar kgyok kisisel kişisel kodu kolaykazan kolaykazanç kullanabilmek kullandıgım kullanın kurulumu lg lgg3 lucy maçizle markabağımlılıklarım merhaba mi mi11 mi11ultra mim misli mislikasa mrrobot mrrobot2015 mutlaka müzik çalar ekle müzik çalar kodları müzik player nasıl ne nokia notion olarak olmak olusturma opera otomatik oynama oyun oyunları önerileri özellikler para Pes php pin planlıyaşam program programlama Promosyonlar python redscores reklam reklamalanıolusturma reklamaşma reklamengelleme reytingi robot2015 Roboto RRR ruby sandbox serkan serkanturkel sınavlar sınavlarveben sıralamak silme sitenize sitesi sonyericsson sonyorumlar sorgulama sponsor sportzone spyhunter stblog süreklikazanç sürücüsündeki şekeri taktiği tanıtımyazısı tasarım tavsiye tavsiyedizi tavsiyelistem1 tavsiyesi teknoloji telefonlar tema temel tumblr müzik çalar türkblogları Türkiyede typescript ultra upgrade uygulama uygulaması üstünlüğü vakitbulamama ve virüsü w10 watch web Web Tasarım windows windows10 wwwserkanturkelnet.serkanturkel.newdomain xiaomi yan yana yandex yapılır yeni yenibir yenitema yeniyayınhayatı yorumlar youtube yöntemi yöntemleri yüksekram


Sitelerimizde bazen kendi zevkimize göre yazı tipleri kullanmak isteriz. Bununla birlikte çok büyük yazı karakterleri de kullanmamız gereken zamanlar oluyor. İşte böyle durumlarda en doğru çözüm bu zamana kadar sIFR teknolojisiydi fakat artık güçlü bir rakip var, şurada örneğini görebileceğiniz Cufón.

Cufón’un Artıları

Bu yeni tekniği özel ve farklı kılan bazı hususlar şunlar.
  • sIFR gibi Flash dosyası kullanmak yerine Javascript dosyası kullanır. Böylece görüntülenmesi normal bir metnin görüntülenmesi kadar hızlıdır.
  • Kendi dosyaları dışında hiçbir eklentiye ihtiyaç duymaz.
  • Oldukça kolay ve kısa süren bir kurulumu vardır.
  • Tüm tarayıcılarda sorunsuz bir şekilde çalışır.
  • Dönüştürmüş olduğunuz yazı tipi dosyasını sadece belirli bir alanadında çalışacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Böylece ücretli yazı tiplerini veya başkasının kullanmasını istemediklerinizi çalınma korkusu olmadan güvenle sitenizde kullanabilirsiniz.
  • Yazı tipi dönüştürme sırasında Türkçe karakterleri de ekleyebilirsiniz. Böylece Türkçe karakterler konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
  • Yazı tipinizi dönüştürürken dosyanın kalite oranını seçerek ortaya çıkacak Javascript dosyasının küçük olmasını ve böylece sisteminizi kasmamasını sağlayabilirsiniz.

Cufón’un Eksileri

  • Metinler dönüştürüldüğünde bir resim gibi görünmekte ve bu nedenle seçilememektedir.
  • Internet Explorer’da da düzgün çalışmakta fakat bunun için tek satırlık ek bir kod Cufon.now()kullanılıyor. İlerde bu koda da ihtiyaç duyulmayacağı söyleniyor yapımcıları tarafından.
  • Hâlâ tüm CSS özelliklerini desteklememekte fakat tamamlanmasına çok az kalmış.
  • Cufón‘un mevcut bilinen hatalarına ve bir üst maddede bahsettiğim henüz eklenmemiş özelliklereşuradan ulaşabilirsiniz.

Cufón Kullanımı

Cufón’un gerçekten de çok basit bir kullanımı var. 3 adımda nasıl kullanacağınızı özetleyebiliriz.
  • Öncelikle Cufón’un temelini oluşturan Javascript dosyasını (cufon-yui.jsşuradan indiriniz ve uygulamanızın dizinine yükleyin.
  • Ardından kullanmak istediğiniz yazı tipini Windows/Fonts klasörü dışında bir klasöre yükleyin. Dosyanın seçilebilmesi için bu işlemin yapılması gerekiyor. Ardından şuradaki dönüştürücüye gidin ve yazı tipinizi bilgisayardan seçerek yükleyin. Dönüştürücü sayfasındaki gerekli işaretlemeleri/ayarları yaptıktan sonra işlemi başlatın. Dönüştürme işlemi bittiğinde size yazı tipinin ismini taşıyan bir Javascript dosyası verilecek (Ör. Myriad_Pro_400.font.js). Bu dosyayı da uygulama dizininize yükleyin.
  • Son olarak uygulamanızın en üstünde aşağıdaki gibi bir kod ile yüklemiş olduğumuz iki Javascript dosyasını çağırın ve dönüştürülmesini istediğiniz seçiciyi belirleyerek koda yazın.
1
2
3
4
5
<script src="cufon-yui.js" type="text/javascript"></script>
<script src="Vegur_300.font.js" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript">
Cufon.replace('h1');
</script>
Yukarıda yaptıklarımızı tam bir sayfa içinde göstermemiz gerekirse şöyle bir kod bütününe sahip oluruz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<script src="cufon-yui.js" type="text/javascript"></script>
<script src="Vegur_300.font.js" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript">
Cufon.replace('h1');
</script>
</head>
<body>
<h1>Sizin metniniz burada bulunacak.</h1>
</body>
</html>

Uyarılar

Bu yazıyı yazma nedenim öncelikle böyle bir çalışmadan/teknikten haberdar olmanız. ElbetteCufón henüz sIFR kadar sağlam değil fakat doğru ve hızla bir şekilde gelişmekte olduğu çok açık.
Eğer uygulamalarınızda Cufón kullanacaksanız mutlaka dosyalarınızı UTF-8 dil kodlamasında derlemeli ve sayfanızın dil kodlamasını UTF-8 yapmalısınız.
Cufón yazı tipi dönüştürücüsünde bir yazı tipini işleme koyarken “.. and also these single characters” şeklinde başlayan kutuya şu Türkçe karakterleri girmeyi unutmayın. ğĞçÇöÖıİüÜşŞ
Bir üstteki maddeye ek olarak The EULAs of these fonts allow Web Embedding (without Adobe Flash) yazan kutu ile I acknowledge and accept these terms yazan kutuyu mutlaka işaretlemlisiniz.

Cufón Örnekleri

Aşağıdaki sayfalarda Cufón kullanılan birbirinden güzel örnekler bulabilirsiniz.

Sonuç

Cufón gerçekten güzel bir proje ve ilerde iyi bir yerlere geleceğini tahmin ediyorum. Türkçe karakterler konusunda kararlı bir yapıda olmadığını sezdim. Sezdim diyorum çünkü kullandığım yazı tipinden kaynaklanan hatalar da olabilir. Dileğim ise sIFR‘dan daha hızlı ve çok daha kolay kurulan sağlam bir sistemin ortaya çıkması. Cufón ile en azında bu konuda çalışmalar olduğunu ve mevcut sıkıntıların giderilmeye çalışıldığını görmek bile beni mutlu ediyor.kaynak:criticalstriker

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Tema Değiş
Boxed Full
Boxed Arkaplan
Site Rengi Değiştir
#007ABE
Blogger tarafından desteklenmektedir.